Hatay’ın Dikmece köyünde rezerv alan ilan edilip TOKİ tarafından konut yapılması ile başlayan süreçte arazileri gaspedilen köylüler şimdi de TOKİ’nin kendilerini hiçe sayarak asırlık zeytin ağaçlarını söküp konutlara su hattı çekilmesi ile karşı karşıya. Devlet zoru ile adım atması engellenen köylüler ağaçlarını kesen, iş makineleri ile ortadan kaldıran şirketin yasa, hukuk tanımadan adeta orman kanunu uyguladığını belirtiyorlar.
Anka haber ajansının haberine göre tepkili olan köylüler, adeta eşkıya gibi davranan TOKİ’nin eylemlerine karşı dava sürecine işaret ediyorlar. Dava sürdüğü için normalde karar çıkana kadar TOKİ’nin çalışmalarına ara vermesi gerekirken, kuruluş çalışmalarını tüm hızıyla devam ettirdiği gibi bir de köylülerin özel mülkündeki zeytin ağaçlarını onlardan izin almadan ortadan kaldırmasına karşı müthiş öfkeliler. Bu Dava süreci Danıştay’da olmasına rağmen konut çalışmaları devam ederken, yapılacak TOKİ konutlarına su hattı çekmek için de köylülerin zeytinlikleri kesilmeye başlandı. Tapulu arazileri üzerindeki zeytinlerin sökülmesine köylüler tepki gösterdi. İş makinalarının etrafında toplanan köylüler, çalışmayı durdurmaya çalıştı.
“Asırlık Ağaçları Söküyorlar”
Zeytin ağaçlarının sahiplerine haber verilmeden söküldüğünü söyleyen Betül Saldıray, “Şu katliama bakın. Buradan TOKİ’ler su alacak diye zeytin ağaçlarına kıymışlar. Biz zeytinlerimizi koparırken, toplarken bir dalına bile kıyamıyoruz. Bu adalet mi? Şu talana bakın. Su hattı geçecek diye asırlık ağaçları söküyorlar” diye tepkisini dile getirdi.
Köylülerden Selahattin Korkmaz ise iş makinalarının önüne geçerek, “Bu zeytinler ekildiği zaman ben iki yaşındaydım, şu an 64 yaşındayım. Göz bebeğim gibi baktım bu ağaçlara, günah ya… Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bu hükümet ne yapmak istiyor? Bizi buradan göç ettiremez. Bu vatan benim vatanım, bu ülke benim ülkem. Yazıklar olsun” dedi.
Ne Olmuştu?
Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin 14 Temmuz’da TBMM’de kabul edilmesinin ardından deprem bölgesi Hatay’da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlandı.
TOKİ’nin kalıcı konut yapması için Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alınmış, jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girilmişti. Hatay’ın Dikmece köyünde yaşayan yurttaşlar; tarım arazileri ve zeytinliklerinin konut yapımı için kamulaştırılmasına tepki göstermiş ve günlerce süren direniş eylemleri yapmıştı. Köylüler, arazileri üzerindeki acele kamulaştırma ve el koyma kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 25 Eylül’de dava açmıştı.