Fransanın sömürgeciliğini güvene almak, Kanak halkının bağımsız olmasını engellemek için adadaki Fransız vatandaşlarına da oy kullandırması kararına karşı başlayan isyan üzerine adaya sürdüğü polis ve jandarma Kanak halkına ölüm saçmaya devam ediyor
Yeni Kaledonya’da isyancılar ve kolluk kuvvetleri arasında yaşanan şiddetli huzursuzluk ve çatışmalarda bir kişi daha hayatını kaybetti. Çatışmalar, genellikle Grande Terre ana adasının doğu kıyısında bağımsızlık yanlılarının kalesi olarak tanımlanan küçük maden kasabası Thio’da meydana geldi.
Kolluk kuvvetleri yaklaşık 20 kişilik bir grup tarafından barikat kurulan yolları açmak için müdahalede bulundu. Başlangıçta, memurlar grubu dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı, ancak durum tırmandı ve yoğun direniş nedeniyle ateşli silahlara başvurmalarına neden oldu. İsyancılardan biri çatışma sırasında başından ölümcül şekilde vuruldu.
Fransa Savcısı Polise Ateş Açıldığını İddia Ederek Örtbas Girişiminde Bulundu
Adadaki Fransa savcısı Dupas, bir polis memurunun yüzüne taş isabet ettiğini ve ardından polise birkaç kez ateş açıldığını söyledi. Polislerin de karşılık verdiğini ve biri hastaneye kaldırılırken yolda ölen iki göstericinin yaralandığını belirten Dupas, olayla ilgili “çok sayıda soruşturma” açıldığını ve günün ilerleyen saatlerinde daha fazla ayrıntı açıklamayı beklediğini sözlerine ekledi.. Böylece Ada’daki şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 11’e yükseldi.
Savcılık, biri “güvenlik güçleri tarafından ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddetin niteliklerine”, ikisi “güvenlik güçlerine yönelik şiddete” ilişkin olmak üzere olayla ilgili 3 soruşturma açtı.
Pasifik takımadaları Mayıs ayının ortasından bu yana seçim kurallarının gözden geçirilmesini öngören bir yasa tasarısının tetiklediği huzursuzlukla çalkalanıyor. Değişiklikler, adada en az 10 yıldır yaşayan Fransız vatandaşlarının yerel seçimlerde oy kullanmasına izin verecekti.
Ancak yerel halk, özellikle de yerli Kanak nüfusu, değişikliklerin oy güçlerini azaltacağından korkuyordu. Tırmanan şiddete yanıt olarak Fransa olağanüstü hal ilan etti ve düzenin yeniden sağlanmasında yerel yetkililere yardımcı olmak üzere ek kuvvetler konuşlandırdı. 12 Haziran’da Macron, Yeni Kaledonya’daki tartışmalı seçim reformu planını askıya aldı