Hükümetler, yeni nesil yapay zekâlı ölüm makinelerini kontrol altına almak isteyen düzenleyicilerin bunu yapmak için fazla zamanları kalmayabileceği konusunda uyarıldı.
100’den fazla ülkeden sivil, askeri ve teknoloji yetkilileri Viyana’da bir araya gelerek, ekonomilerinin son zamanlarda yatırımcıları heyecanlandıran ve hisse senedi değerlerini tarihi zirvelere taşıyan iki sektör olan yapay zekâ ile askeri teknolojilerin birleşmesini nasıl kontrol edebileceklerini tartıştı.
Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, 1945 yılında atom bombasının icat edilmesine yardımcı olan ve daha sonra nükleer silahların yayılmasının kontrol altına alınmasını savunan J. Robert Oppenheimer’a atıfta bulunarak “Bu bizim neslimizin Oppenheimer Anıdır” dedi.
Alphabet Inc. Şirketinin yapay zekâ platformu DeepMind Technologies’in ilk yatırımcılarından Jaan Tallinn’e göre, küresel çatışmaların yayılması ve şirketlerin yapay zekâyı teşvik etmeleri için verilen mali teşvikler, katil robotları kontrol etmenin zorluğunu artırıyor. Silikon Vadisi’nin teşvikleri insanlığın geri kalanıyla uyumlu olmayabilir,” diyor Tallinn.
“Katliam botlarının geleceği burada” diyen fizikçi Anthony Aguirre, 2017 yılında 1,6 milyondan fazla izleyici tarafından izlenen kısa bir filmde teknolojinin izleyeceği yolu öngörmüştü. “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından müzakere edilen bir silah kontrol anlaşmasına ihtiyacımız var.”
Diplomatik Çözümler Kısa Vadede İşe Yaramayacak
Ancak Avusturya’nın en üst düzey silahsızlanma yetkilisi ve bu haftaki konferansın mimarı Alexander Kmentt’e göre diplomatik çözümleri savunanlar en azından kısa vadede hayal kırıklığına uğrayacak gibi görünüyor.
Kmentt kendisiyle yapılan bir röportajda “Silah kontrolüne klasik bir yaklaşım işe yaramıyor çünkü burada tek bir silah sisteminden değil, çift kullanımlı teknolojilerin bir kombinasyonundan bahsediyoruz” dedi.
Kmentt, yeni bir “magnum opus” anlaşması yapmak yerine, ülkelerin hâlihazırda ellerinde bulunan yasal araçlarla idare etmek zorunda kalabileceklerini ima etti. İhracat kontrollerinin ve insani yasaların uygulanmasının, YZ silah sistemlerinin yayılmasını kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Otonom Silahlar İsyancıların da Eline Geçebilir
Kosta Rika Dışişleri Bakanı Arnoldo André Tinoco ise, uzun vadede, teknolojinin devlet dışı aktörler ve potansiyel olarak isyancılar tarafından erişilebilir hale gelmesinin ardından, ülkelerin yeni kurallar yazmak zorunda kalacağını öngördü.
“Otonom silahların kolayca bulunabilmesi, silahlanma yarışına sadece birkaç kişinin girebilmesini sağlayan sınırlamaları ortadan kaldırıyor” dedi. “Artık 3 boyutlu yazıcı ve temel programlama bilgisine sahip öğrenciler, geniş çaplı kayıplara neden olabilecek kapasitede insansız hava araçları yapabiliyor. Otonom silah sistemleri uluslararası istikrar kavramını sonsuza dek değiştirdi.
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, yapay zekâ araçlarını savunmaya entegre eden şirketlerle işbirliği yapmak için adımlar attı. Pentagon, yapay zekâ girişimlerine milyonlarca dolar akıtıyor. Avrupa Birliği geçen hafta Thales SA’ya savaş alanı hedeflerini değerlendirmeye yardımcı olacak bir görüntü veri tabanı oluşturması için ödeme yaptı.
Otonom Silah Sistemleri Hızla Yaygınlaşıyor
Ukrayna ve Gazze’deki savaş alanları da dâhil olmak üzere otonom silah sistemleri hızla yaygınlaşırken, algoritmalar ve insansız hava araçları şimdiden askeri planlamacıların hedefleri vurup vurmayacaklarına karar vermelerine yardımcı oluyor. Yakında bu karar tamamen makinelere devredilebilir.
Tel Aviv merkezli +972 Magazine bu ay İsrail’in suikast hedefleri bulmak için “Lavender” adlı bir yapay zekâ programı kullandığını bildirdi. İsrail’in yalanladığı haberin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki askeri harekâtta yapay zekâ kullanıldığına dair haberlerden “derin rahatsızlık” duyduğunu ve ölüm kalım kararlarının hiçbir kısmının algoritmaların soğuk hesaplamalarına bırakılmaması gerektiğini söyledi. (Bloomberg)
.