Türkiye’de AKP döneminde partizanlık ve Başkana itaatin her şeyden önce olması nedeniyle kurumların çöküntüye uğraması kurumlara olan güveni düşürürken olağan şartlarda en çok güven duyulması gereken siyasi partiler ve mecliste güven duyulmayan kurumlar oldu. Bunun nedeni olarak CHP’nin son derece kötü, beceriksiz ve pısırık muhalefeti önemli bir etken iken meclisinde güvenilir olmaktan çıkması kendi çıkarlarını her şeyi üstünde tutan siyasi partilere bağlı vekillerin partilerden bile daha büyük çapsızlığı büyük bir etken. Diyanet ise en çok AKP’nin onay ve uyutma mevkii olarak işlev gören hali, toplum nezdinde din madrabazı görünümlü başkanının eylem ve söylemlerindeki çelişki nedeniyle güven diplere vurmuş durumda. Hâsılı çürüme her yerde.
En Güvenilmez Siyaset Kurumu
Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nün 19-22 Eylül tarihleri arasında bin 514 kişi ile “Toplumsal eğilimler” anketi gerçekleştirdi. “En güvenilmez” bulunan kurumların mercek altına alındığı araştırmada, siyasi partiler, Diyanet, yargı ve hükümet, üst sıralarda yer aldı. BirGün’ün haberine göre, yapılan saha çalışmasında “Türkiye’de en güvenmediğiniz iki kurumu belirtir misiniz?” sorusu da yer aldı. Hata payı artı eksi yüzde 2,5 olarak hesaplanan anketten şu sonuçlar çıktı:
- Siyasi partiler: Yüzde 25,1
- Diyanet İşleri Başkanlığı: Yüzde 18,8
Yargı da Büyük Bir itibar kaybına uğradı
Siyasi partiler ve Diyanet’in ardından, diğer bazı kurumların, “En güvenmediğiniz iki kurumdan biri” olarak işaretlenme oranı şöyle oldu:
- Yargı kurumları: Yüzde 18,4
- * Hükümet: Yüzde 14,3
- TÜİK: Yüzde 8,7
Hükümet Muhalefetten Daha Güvenilmez
- Muhalefet: Yüzde 7,2
- Meclis: Yüzde 4,9
- RTÜK: Yüzde 2,1