Bu yılın ilk üç ayında Sri Lanka’da her gün ortalama bir fil ölürken, bu ölümlerin neredeyse yarısı insan kaynaklı nedenlerden kaynaklandı. Adada yıllardır süregelen insan-fil çatışması sorununun bu şekilde tırmanması, nesli tükenmekte olan bu ikonik türün kurtarılması için acil çözüm çağrılarına yol açmıştı. Sri Lanka Yaban Hayatı Koruma Dairesi (DWC) 1 Ocak – 28 Nisan tarihleri arasında 151 Sri Lanka filinin (Elephas maximus maximus) ölümünü kaydetti. Bu ölümlerin en az 67’si insan müdahalesi sonucu gerçekleşmiş durumda, bunların arasında vurularak öldürülme (38) ve elektrikli çitlerin neden olduğu elektrik çarpması da bulunmakta. Altı fil, çene bombası olarak adlandırılan ve ısırıldıklarında patlayan yemlerin içine gizlenmiş el yapımı patlayıcıları yedikten sonra öldü. Bu cihazlar çiftçiler tarafından hayvanları mahsullerinden uzak tutmak için kullanılıyor.
Fil Ölümü Rekorundan Korkuluyor
Sri Lanka Yaban Hayatı Koruma Derneği’nin (SLWCS) kurucusu ve başkanı Ravi Corea, Sri Lanka’nın tek bir yıl içinde en fazla fil ölümüyle istenmeyen yeni bir rekor kırma yolunda ilerlemesinden korktuğunu söyledi. Geçen yıl fil ölümleri 433 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, bu çatışmalardan kaynaklanan insan ölümleri de 145 ile rekor kırdı.
“Bakanlık ne zaman fil ölümlerine ilişkin bu istatistikleri gönderse, her zaman artan bir tepki ve feryat yükseliyor. Bu iyi bir işaret. Ancak ne yazık ki bu feryat zamanla azalıyor,” diyor Corea Mongabay’e.
Hükümet, Asya filinin (Elephas maximus) bir alt türü olan Sri Lanka fillerinin nüfusunun yaklaşık 7.000 olduğunu tahmin ediyor. Ancak yaban hayatı koruma uzmanları, hayvanın yaşam alanının hızla kaybedilmesi ve insanlarla çatışmalar nedeniyle artan ölü sayısı göz önüne alındığında gerçek sayının çok daha düşük olabileceğini öne sürüyor.(Mongabay)