Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile çok sayıda öğretmen sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) dair birçok kentte açıklama yaptı. Ankara yanında Kürt İllerinde de basın açıklamaları yapıldı.
Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin TBMM’de görüşülmeye başlanmasını Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. Meclis’e yürümek isteyen eğitimcilerin TBMM Çankaya Kapısı’nın kapısının karşısında bulunan Türkiye Belediyeler Birliği’ne kadar yürümesine izin verildi.
Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin Meclis’te görüşülmeye başlanmasını protesto eden Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Öğretmen Sendikası üyeleri ve yöneticileri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti, siyah çelenk bıraktı. Eğitimciler adına basına konuşan “Öğretmen düşmanı ÖMK’ye hayır, eşit işe eşit ücret, patronlara değil öğretmene güvence, ücretli köle olmayacağız” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan TBMM’ye yürümek isteyen eğitimcilerin TBMM Çankaya Kapısı karşısındaki Türkiye Belediyeler Birliği’ne kadar yürümesine izin verildi.
Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelen 6 sendika üyeleri ile yöneticileri, Soma’dan Ankara’ya iş güvenliğindeki eksiklikler ve düşük ücretleri protesto etmek için yürüyüş başlatan ve Ankara’nın girişinde polis ekiplerince engellenen Fernas Madencilik İşçileri için “Fernas işçileri yalnız değildir” sloganı attı.
Bu Bir Meslek Onuru Mücadelesidir.
Türkiye Belediyeler Birliği önünde açıklama yapan eğitim sendikaları adına basın açıklamasını Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay yaptı, Özbay şunları söyledi: “Bu meslek kanununu eğitimin bileşenlerine sormadan bakanlığın, sarayın koridorlarında hazırlayanlara itirazlarımızı dikkate almayanları buradan protesto ediyoruz. Bu bir meslek onuru mücadelesidir.
Öğretmenin adı var, fikri ve talepleri yok. Biz bu meslek kanununa geçit vermeyeceğiz. Bir ülkenin gerçek gücü öğretmenine verdiği değer ile ölçülür. Öğretmenlik mesleği, diploması yok sayılan bir meslek haline getirilmelidir. Bu kanun öğretmenleri ‘kursiyer’ seviyesine indirgemekte, fakat onlara memurlardan daha ağır disiplin cezaları uygulanacağını öngörmektedir. Öğretmene ‘gerektiğinde seni akademiden atarım’ diyen bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır. Yani iktidarın kendi memurunu yaratma projesidir.”
Umarız Ülkeyi Karanlık Bir Tabloya Mahkûm Etmezler
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise şöyle konuştu: “Bakanlık eğitim emekçilerinin uyarılarını dikkate almıyor. Bu nedenle eğitim emekçilerinin hiçbir sorununu çözmeyen meslek kanunu karşısında 6 sendika birlikteyiz. Umarız ülkeyi karanlık bir tabloya mahkûm etmezler.
Eğitimde uzun zamandan beri ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. 4 4 4 sistemi ile başlayan ve bugün Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile taçlandırılmaya çalışılan çok ciddi bir dönüşüm süreci oldu. Gerici, ırkçı, tarikatlar ve cemaatler ile ortaklaşa yapılan bir yaklaşımla karşı karşıyayız”
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ile çok sayıda öğretmen sendikası, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) dair Van, Batman ve Urfada da açıklama yaptı. Açıklamada yasanın öğretmenlerin haklarını korumak yerine, öğretmeni adeta iktidarın memuru kılacak bir yasa çıkarılmaya çalışıldığı ifade edilerek “Mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir” denildi.
Van/Wan
Eğitim Sen Wan Şubesi, Aydın Perihan AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Haklarımıza ve taleplerimize sahip çıkıyoruz mevcut içeriğiyle Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na itiraz ediyoruz” yazılı pankart açılırken “Öğretmenlik Mesleği Kanunu’na hayır”, “Meslek itibarımızı sağla”, “Kariyer değil, eşit işe eşit ücret” yazılı dövizler taşındı.
Açıklamayı yapan Eğitim Sen Wan Şubesi Eşbaşkanı Funda Bozkurt, öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığını ifade ederek, “Emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır” dedi.
‘Sesimize Kulak Verin’
Bozkurt, devamında şunları söyledi: “MEB, gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir.”
Urfa/Rıha
Eğitim Sen Riha/Urfa Şubesi öncülüğünde ildeki eğitim sendikalarının da katılımıyla basın açıklaması düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada, “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen öğretmenlik mesleği kanununu kabul etmiyoruz” yazılı pankart açıldı.
Sendikalar adına açıklamayı Hürriyetçi Eğitim Sendikası Urfa İl Başkanı Mehmet Canbeyli yaptı. Canbeyli, “Bu kanun teklifiyle, eğitim-öğretim organizasyonunun içerisinde, hayati görevler üstlenen eğitim çalışanları yok sayılmıştır. Yine bu kanun teklifiyle eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirmeleri, görevde yükselmeleri, özlük hakları, emeklilik dönemleri görmezden gelinmiş, mülakat sistemi kökleştirilmiştir” dedi.
Açıklama “ÖMK’ye hayır”, “Eşit işe eşit ücret, “Öğretmenin sesine kulak ver” sloganlarıyla sona erdi.
Batman/Êlıh
Eğitim Sen Batman/Êlih Şubesi, Yılmaz Güney Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Êlih Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda öğretmen katıldı. “Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen öğretmenlik mesleği kanununu kabul etmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada Eğitim Sen Êlih Şube Başkanı Ramazan Bilmez, öğretmenin emeğini hiçe sayan bu yasaya karşı mücadele edeceklerini belirterek, yasanın bir hak gaspı olduğunu söyledi. (ANKA–MA)