Papua Yeni Gine’nin dağlık bölgelerinde yüzlerce kabile savaşçısı arasında çıkan çatışmalarda en az 30 kişi hayatını kaybederken, güvenlik güçlerine şiddeti bastırmak için acil durum yetkileri verildi.
Polis, huzursuzluğun Ağustos ayında “yasadışı madencilerin” Papua Yeni Gine’nin en büyük altın yataklarından birine ev sahipliği yapan Porgera Vadisi’nde bir toprak sahibini hayati tehlike arz edecek şekilde yaralamasıyla başladığını söyledi.
Polis Komutanı Joseph Tondop, barış görüşmelerinin başarısız olduğunu ve durumun sadece Pazar günü 300 el ateş edilen yoğun kabile çatışmalarına dönüştüğünü söyledi.
Yetkililer, rakip klanlar arasında en az 30 erkeğin öldürüldüğünü ve yüzlerce kadın ve çocuğun yerinden edildiğini, “birçok” evin yakıldığını söyledi. Komutan Tondop, iki memurun da işten sonra eve bırakılmayı beklerken öldürüldüğünü söyledi.
Ölü Sayısı 50’ye Çıkabilir.
Birleşmiş Milletler’in PNG’deki insani yardım danışmanı Mate Bagossy, Associated Press’e yaptığı açıklamada, öldürülenlerin sayısının “muhtemelen 50 kişiye kadar çıktığını” söyledi.
Polis Komiseri David Manning, uzak dağlık bölgede düzeni sağlamak için “ölümcül güç” kullanılacağını söyledi.
Komiser Manning hafta sonunda yaptığı açıklamada, “Basitçe ifade etmek gerekirse, bu, halka açık bir yerde silah kullanırsanız veya başka bir kişiyi tehdit ederseniz vurulacağınız anlamına geliyor. Bu kötüleşen duruma, geleneksel toprak sahiplerini mağdur eden ve yerel toplulukları terörize etmek için şiddet kullanan yasadışı madenciler ve yasadışı yerleşimciler neden oldu.” Dedi
Alkol satışının yasaklandığını ve gece sokağa çıkma yasağı uygulandığını da sözlerine ekleyen polis, elle madencilik yapan madencileri vadiden çıkarma sözü verdi.
Papua New Guinea Post-Courier’in haberine göre, çatışmaların yaşandığı bölgede binalar ateşe verildi, okul, hastane ve hükümet binaları kapatıldı. Yeni Zelanda Radyosu’na konuşan bir görgü tanığı da son dönemdeki şiddetin ‘eşinin benzerinin olmadığını’ anlattı.
Rakip Kabilenin Topraklarını Gasp Etmiştiler
Sakar kabilesinin üyeleri, rakip kabile Piande’ye ait olan topraklara yerleşmiş, bu da iki taraf arasında gerginliğe yol açmıştı.
Altın madeni, şiddet olayları nedeniyle faaliyetlerinin çoğunu en azından Perşembe gününe kadar durdurdu.
New Porgera genel müdürü James McTiernan Pazar günü yaptığı açıklamada, “Evler yıkıldı, aile ve arkadaşlar yaralandı ya da öldürüldü ve insanlar korku içinde yaşarken uyuyamaz hale geldi” dedi.
Şiddet, Mayıs ayında yüzlerce kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen ölümcül heyelanın yakınında bulunan Enga vilayetinde patlak verdi.
Otomatik Makineli Silahlar Çatışmaları Ölümcülleştirdi
Papua Yeni Gine’nin yaylalarında kabile çatışmaları sıklıkla yaşanıyor, ancak otomatik silahların artması çatışmaları daha ölümcül hale getirdi. Polis, son çatışmaların “100’den fazla yüksek güçlü silahın yanlış ellerde bulunması” nedeniyle daha da alevlendiğini söyledi.
Porgera altın madeni bir zamanlar Papua Yeni Gine’nin yıllık ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyordu. Ancak son yıllarda tekrarlayan kabile şiddeti ve hükümetin uzun süreli darbe girişimi, üretimi yavaşlattı.
Madenin yakınında yaşayan rakip aşiretler arasında çıkan silahlı çatışmalarda 2022 yılında en az 17 kişi hayatını kaybetti. Ve bu yıl Doğu Sepik ilindeki üç köye düzenlenen saldırılarda 16’sı çocuk en az 26 kişi öldürüldü. (ABC News)