Ormanların en büyük tehditleri genel olarak zararlı böcekler (halk arasında kurt olarak bilinir ve Ormana Kurt Girdi diye de bir söz vardır), yangın ve eskiden ormanda yapılan kaçak kesimlerdi. Şimdilerde ise ormanların en büyük tehdidi madencilik. Dünyada da ülkemizde de madencilik en büyük ormansızlaşma nedeni. AKP döneminde Madencilik nedeniyle orman varlığında büyük azalma yaşandı özellikle çok uluslu madencilik şirketleri tam bir altına hücum anlayışı ile çok ucuza mal edip büyük kârlarla sürdürdükleri faaliyetler nedeniyle çok büyük zararlar verdiler. Ancak madencilik kaynaklı ekolojik zarar çok uluslu şirketlerden ibaret değil irili ufaklı bir çok şirket ülkenin her yerinde madencilik yürütüyor ve bu madencilik doğaya onulmaz zararlar veriyor.
Cengiz’in Gölgesi %70’i madenlerle parsellenmiş Kazdağlarına Düştü
Madencilik ve inşaat faaliyetleri ile doğaya onulmaz zararlar üreten en büyük şirketlerden birisi AKP’nin kasası olarak görülen ve AKP döneminde devletten aldığı ballı ihalelerle büyüyen Cengiz Holding. Kendisi kamuoyuna “milletin anasını ….” İfadeleri ile mal olsa da ekoloji hareketi onu daha çok doğaya verdiği onulmaz zararlar ile tanıyor. Ve şimdi o haris gözlerini Türkiye’nin akciğerleri olan oksijen cenneti Kaz Dağlarına dikmiş durumda. Bu kuzey Egenin cennet si oramanları ile kaplı içinde birçoğu belki de henüz tam keşfedilmemiş, kanser başta birçok hastalığa şifa olacak ve sadece Kazdağlarında olan bitki çeşitleriyle tam bir hazine burası. Ve TEMA vakfının raporladığı gibi yüzde yetmişi madencilik projelerine rezerve edilmiş halde. Bu anlamda Halilağa Kaz Dağları’nın onulmaz yıkımında bir koçbaşı rolü oynayacak
Çanakkale’deki Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yarın başlıyor. Projenin yakınındaki Hacıbekirler Köyü’nde saat 11.00’de ‘halkın katılımı toplantısı’ yapılacak. KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasına göre maden projesinin yapılacağı bölge ormanlık alan ve burada ağaçlar kesilecek. Dernek bunu kanıtlamak için alanı drone ile de görüntüledi.
3.5 milyon Ağaç Kesecek
Dernekle beraber faaliyet gösteren Avukat İsmail Hakkı Atal, maden projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Alamos Gold şirketinin Kaz Dağları’nda 6 bin 130 dönümlük alanda 350 ağaç kestiğini hatırlatarak, “Yine Kaz Dağları’nda Halilağa Bakır Madeni’nin kapasitesinin arttırılması için yarın toplantı yapılacak. Bakır madeni projesinin kaplandığı alan 51 bin 660 dönüm. Daha önce Alamos Gold şirketinin 6 bin 130 dönümlük proje alanı için kestiği 350 bin ağaç üzerinden orantı kuracak olursak, 3, 5 milyon civarında ağaç kesilecek” dedi.
Madencilik faaliyetlerinin koronavirüs salgınının etkisini arttırdığını ortaya koyan bilimsel çalışmaları anımsatan Atal, şunları söyledi: “Ormansızlaşma, doğaya müdahale koronavirüs popülasyonunu en az 2.5 kat arttırıyor. İnsanlara bulaşma riskini en az yüzde 70 arttırıyor. Bir yandan koronavirüs salgınlarının sebebi termik santraller, madencilik faaliyetleri, endüstriyel tarımken, diğer yandan madencilik faaliyetleri salgını arttırıyor. 2012 yılında Çin’de şirket terk edilmiş bakır madenini temizlemesi için 6 çalışanını gönderiyor. Madeni temizlerken çalışanların 6’sı da hastalanıyor. 3’ü ölüyor. Bu insanların vücudunda koronavirüsün başka bir çeşidi tespit ediliyor. Bilim insanların bazıları koronavirüsün bu işçilerin ölümüne yol açan virüsün dönüşmüş hali olabileceğini söylüyorlar.”
Toplantı Halk Sağlığı İçin Risk
Projenin çevreye zarar vereceğini açıklayan KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, koronavirüs salgını nedeniyle toplantının ertelenmesini istedi ancak Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu talebe yanıt vermedi.
Yazılı açıklama yapan Dernek, Kaz Dağları’nda ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ tutan çevrecilere koronavirüs pandemisi gerekçesiyle 500 bin liranın üzerinde ceza verildiğini hazırlatarak, “Pandeminin giderek yeniden yaygınlaştığı bu koşullarda ‘halkın katılımı toplantısı’ düzenlenmesi halkın sağlığı açısından ciddi risk oluşturacaktır. Hem Hacıbekirler Köylüleri’nin hem de toplantıya katılan diğer vatandaşların sağlığı ve can güvenliği her türlü maden projesinden daha önemlidir” dedi. Dernek ÇED sürecinin durdurulmasını talep etti. (ANKA)
ÇED Toplantısı İptal Edildi
Cengiz Holdinge ait Batı Truva Şirketi tarafından işletilmek altın-bakır madeni projesinin ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde yapılmak istendi. Halk toplantıyı yaptırmadı. Günler öncesinden Çanakkale Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, İDA Dayanışma Derneği, Çan Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından pandemi nedeniyle toplantının iptal edilmesi talebiyle Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verilen dilekçelere yanıt verilmemişti. ÇED Toplantısının iptal edilmemesi üzerine toplantıya giderek toplantıyı iptal ettirdiler.
“Bir Kişi Virüs Kaparsa Sorumlusu Toplantıya İzin Verenlerdir”
ÇED heyetinin toplantının açılışı ile ilgili konuşmasının ardından söz isteyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan uzun uğraşlardan sonra alabildiği mikrofonla toplantının hukuki olmadığını söyledi. Başta toplantıya izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği olmak üzere tüm yetkililerin halk sağlığını riske attığını belirten Doğan, “Toplantı yapılırsa pandeminin yayılması söz konusu, bu yüzden toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile koronavirüs kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır” dedi. Yüzden fazla yurttaşın ve çeşitli kurumların avukatı olduğunu belirten Burcu Özaydın Kahveci de “Şu anda yapılmak istenen halkın katılım toplantısı pandemi koşullarından sağlık açısından risk arz ediyor. Maden projesinden etkilenecek köyler ve Çanakkaleliler tehlikeye atılmaktadır. Bu maden bütün yörenin, Kazdağı ekosisteminde tahribat yaratacağı için bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor” dedi. Kahveci, toplantının yapılması kararını alan tüm yetkililerin suç işlediğini söyledi.
Şirket Ve ÇED Heyeti Jandarma Korumasında Alanı Terk Etti
Toplantı yapılacak yerde toplanan halkın “iptal, iptal” sesleri arasında ÇED dosyasını hazırlayan firmanın yapmaya çalıştığı sunumu kimse dinlemezken, toplantıya katılan milletvekilleri de ÇED heyetine bu koşullarda toplantı yapılamayacağını ve iptal etmeleri gerektiğini söylediler. Bir süre toplantıyı devam ettirmeye çalışan heyet, halkın “salgın var, iptal” sloganları ve alkışları nedeniyle “bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için toplantı iptal edilmiştir” açıklaması yapmak zorunda kaldılar. Toplantı tutanağına “Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir” yazıldı. Köylülerin tutanağın yazımı sırasında ÇED heyeti ve şirket yetkilileri ile vatandaşlar arasında yaşanan tartışmaya jandarma kalkanlar, cop ve biber gazı ile müdahale etti. Halkın geri adım atmaması üzerine şirket ve çevre il müdürlüğü yetkilileri jandarma eşliğinde alanı terk etti…
“Bu Daha Başlangıç…”
Toplantının iptal edildiği açıklamasını sevinçle karşılayan köylüler ve aktivistler ise “Havama suyuma toprağıma dokunma”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attılar. Toplantıya CHP Milletvekilleri Ali Öztunç, Muharrem Erkek, Orhan Sarıbal ve Özgür Ceylan da katıldı. (ANKA-Evrensel)
.