Milas’ta doğa katliamına ilişkin düzenlenen formda, doğanın ciddi tahribatlar yaşadığı, Milas’taki ormanlık alanların yüzde 68’den yüzde 60’lara düştüğü ifade edilerek, mücadele çağrısı yapıldı.
Muğla’nın Milas ilçesinde, çevre dernekleri, siyasi partiler ve sendikaların çağrısıyla Üçfidan Parkı’nda bir forum düzenlendi. Forum, Milas’ın doğal yaşamına yönelik artan tahribatı ve çevresel yıkımı gündeme taşımayı amaçladı. Bölgede ormanların kesildiği, yangınlarla ormanlık alanların büyük ölçüde yok olduğu, ormanlık alan oranının %68’den %60’a düştüğü ve bu durumun kuraklığı tetiklediği vurgulandı. Forumda, ekosistemi koruma adına daha güçlü bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğu ifade edilerek, geniş katılımla bu çağrı yinelendi.
Forumun açılış konuşmasını yapan Milas 78’liler ve Eğitim Sen ilçe yöneticisi Hüdaverdi Günay, Kazdağları’nda Cengiz Holding’in maden çalışmaları için bir milyon ağacı kesme girişimini kınayarak bu mücadelenin büyütülmesi gerektiğini belirtti. Günay, konuşmasında Latmos Dağları’ndaki doğa ve tarih tahribatını hatırlatarak Akbelen Ormanı için verdikleri beş yıllık mücadeleyi anlattı. Günay, “Akbelen’i korumak için nöbet tuttuğumuz her gün hakkımızda yeni davalar açılıyor. Bizi, ormanı işgal etmek ve faydalanmakla suçlayarak yargılıyorlar. Amacımız, tek bir ağacımızın bile kesilmemesi, yakılmaması, yok olmamasıydı. Bu uğurda nöbet tuttuk ve her şeyimizi ortaya koyduk. Ormanı gerçekten işgal eden, kesip yok edenler bellidir. Bize karşı açılan davalar, mücadelemizi kırmak için ama biz yolumuzdan dönmeyeceğiz. Bu ülkenin havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.
Forumda söz alan diğer katılımcılar da Milas’ta doğal yaşamın büyük ölçüde zarar gördüğünü belirtti. Ormanların kesildiği, yangınlarla yok edildiği ve ormanlık alanların daralmasıyla birlikte kuraklık riskinin arttığına dikkat çektiler. Milas 78’liler Üyesi Nevzat Çağlar Tüfekçi, Güllük Körfezi Koruma Platformu’ndan Gönül Turhan, MUÇEP Milas Üyesi Fikret Çoban, İasos Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Murat Kemal Gündüz, Mandalya Çevre Platformu Üyesi Mehmet Binli, Eski Muğla Mali Müşavirler Odası Başkanı Servet Evran, TİP Muğla İl Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Tuncer, SOL Parti Milas İlçe Başkanı Hüseyin Yorulmaz ve DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Sedat Polat, forumda düşüncelerini paylaştı.
Konuşmacılar, madencilik faaliyetleriyle hızla tahrip edilen Milas’ın doğal yapısının korunması için toplumsal bir sahiplenmenin gerekliliğini vurguladı. Bölgenin ormanlarına, su kaynaklarına ve biyolojik çeşitliliğine sahip çıkılması adına duyarlılık çağrısı yapıldı.