Leeds Üniversitesi öncülüğünde hazırlanan İkinci Küresel İklim Değişimi Göstergeleri raporu, insan kaynaklı ısınmanın son on yılda (2014-2023) 1,19 °C’ye ulaştığını ortaya koyuyor. Bu, geçen yılki raporda belirtilen 2013-2022 dönemi için kaydedilen 1,14 °C’nin üzerinde bir artışa işaret ediyor.
2023’ü tek başına değerlendirdiğimizde, insan kaynaklı ısınma 1,3 °C’ye ulaştı. Bu sayı, 2023’te yaşanan toplam ısınmadan (1,43 °C) daha düşük. Bu durum, özellikle El Niño olmak üzere doğal iklim değişimlerinin de 2023’teki rekor sıcaklıklarda rol oynadığını gösteriyor.
Analiz ayrıca, geriye kalan karbon bütçesinin (1,5 °C’lik küresel ısınmayı geçmeden önce atmosfere salınabilecek kalan karbon miktarı) yalnızca yaklaşık 200 gigaton (milyar ton) olduğunu, yani bugünkü emisyon seviyesinde yaklaşık beş yıllık bir değere tekabül ettiğini ortaya koyuyor.
2020 yılında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 1,5 °C’lik hedef için kalan karbon bütçesinin 300-900 gigaton karbon dioksit aralığında olduğunu ve ortalama değerin 500 gigaton civarında olduğunu hesaplamıştı. O zamandan bu yana CO2 emisyonları ve küresel ısınma artmaya devam etti. 2024 başında, 1,5 °C hedefi için kalan karbon bütçesi ortalama 200 olmak üzere 100 ila 450 gigaton aralığında kaldı.
Priestley Centre for Climate Futures’tan proje koordinatörü Piers Forster şöyle diyor:
“Analizimiz, sera gazı emisyonlarındaki artışın yavaşlamasına rağmen, insan kaynaklı küresel ısınma seviyesinin geçen yıl da artmaya devam ettiğini gösteriyor. Küresel sıcaklıklar hala yanlış yönde ve eskisinden daha hızlı seyrediyor. Analizimiz, insan faaliyetlerinin yol açtığı uzun vadeli eğilimleri takip etmek için tasarlanmıştır. Gözlemlenen sıcaklıklar, bu uzun vadeli eğilimin kısa vadeli doğal değişimlerle modüle edilmiş bir ürünüdür. Geçen yıl gözlemlenen sıcaklık rekorları kırıldığında, bu doğal faktörler uzun vadeli ısınmaya yaklaşık %10 oranında katkıda bulundu.”
İklim durumu hakkındaki bilimsel bilgilerin otoriter kaynağı Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) olsa da, bir sonraki büyük değerlendirmesi 2027 civarına kadar gerçekleşmeyeceğinden, özellikle iklim göstergeleri hızla değiştiğinde bir “bilgi boşluğu” oluşuyor.
Yeni raporun eşlik ettiği bir açık veri, açık bilim platformu olan İklim Değişikliği Takipçisi’nin Küresel İklim Değişimi Göstergeleri kontrol paneli, temel iklim göstergeleri hakkındaki güncel bilgilere kolay erişim sağlıyor.
Diğer Önemli Bulgular:
- İnsan kaynaklı ısınma son on yılda (2014-2023) 1,19 °C’ye yükseldi – bu, geçen yılki raporda belirtilen 2013-2022 dönemi için kaydedilen 1,14 °C’nin üzerinde bir artış.
- İnsan kaynaklı ısınma, ölçüm kayıtlarında görülmemiş bir hızla artıyor ve 2014-2023 arasında on yılda yaklaşık 0,26 °C oranında yükseliyor.
- Bu yüksek ısınma hızı, hem sera gazı emisyonlarının yılda 53 milyar ton CO2’ye eşdeğer olacak şekilde sürekli olarak yüksek olması hem de hava kalitesindeki iyileştirmelerin atmosferdeki partiküllerden kaynaklanan insan kaynaklı soğutmanın etkisini azaltmasıyla birleşiminden kaynaklanıyor.
Kaynak: Climateandcapitalism.com