Kosta Rika hükümeti nihayet ülkedeki tüm devlet hayvanat bahçelerini kapatarak kalan hayvanları bakmak üzere bir vahşi yaşam merkezine nakletti. Kalan iki hayvanat bahçesi, Simón Bolívar Hayvanat Bahçesi ve Santa Ana Koruma Merkezi, her ikisi de başkent San José’de bulunmaktadır ve devlet adına Fundazoo tarafından yönetilmektedir. Yönetim sözleşmelerinin şartları nedeniyle Fundazoo’nun görev süresi 2013 yılında otomatik olarak uzatıldı ve o dönemde iki hayvanat bahçesinin kapatılmasına yönelik girişimler yasal itirazlarla karşılandı ve kapanış 10 yıl ertelendi.
İlerici Yaban Hayatı Politikası Uyguluyor
Kosta Rika, 2002 yılında sirklerdeki vahşi hayvanları, 2012 yılında ise spor amaçlı avcılığı ve yerli vahşi hayvanların evcil hayvan olarak yakalanmasını, ticaretini ve bulundurulmasını yasaklayan ilerici yaban hayatı ve habitat koruma politikalarıyla uzun zamandır takdir edilmektedir. Yerli olmayan yabani hayvanların evcil hayvan olarak ithal edilmesi ise 2017 yılında yasaklanmıştır. Bununla birlikte, Kosta Rika’da devlet tarafından işletilen tüm hayvanat bahçeleri artık kapalı olsa da, yasa, Kosta Rika’nın 1992 tarihli 7317 sayılı Yaban Hayatı Koruma Kanunu’nun (değiştirilmiş haliyle) 20. Maddesi uyarınca ülkede yasal olarak faaliyet göstermesine hala izin verilen mevcut 18 özel hayvanat bahçesi için geçerli değildir.
Kosta Rika’daki yaban hayatı koruma yasası aynı zamanda bir hayvanat bahçesi ile bir sığınak arasındaki farkı da tanımlamaktadır ki bu başta batı ülkeleri olmak üzere nerede ise hiç birinin şimdiye kadar yapamadığı bir şeydir.
Hayvanlar Yaban Hayat Kurtarma Merkezine Taşındılar
Devlet yetkilileri, aralarında bir jaguar, bir tembel hayvan, timsahlar ve örümcek maymunlarının da bulunduğu 287 hayvanı, her bir birey için en iyi varış noktasını belirlemek ve bunu değerlendirmek için iki hayvanat bahçesinden bir yaban hayatı kurtarma merkezine taşımaya başladı.
2013’te çıkan haberlerde, hükümet birimlerinin o zamanki niyetinin tutsak hayvanları mümkün olduğunca doğaya salmak olduğu belirtiliyordu. Ancak Kosta Rika Çevre ve Enerji Bakanlığı’nın yakın zamanda Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşım, bazı hayvanların 30 yılı aşkın süredir esaret altında tutulduğunu, bunun da doğal davranışlarını sergilemelerini engellediğini ve uzun süreli strese yol açtığını vurguladı. Bu tür hayvanlar serbest bırakılmak için iyi adaylar olmayabilir.
Haberi değerlendiren Born Free Politika Başkanı Dr. Mark Jones şunları söyledi: “Born Free, 2013 yılında Kosta Rika’daki yetkililere bir mektup yazarak hayvanların kafeslerde tutulmasına son verme isteklerini memnuniyetle karşılamış ve yardım teklifinde bulunmuştur. Bu nedenle Born Free, kafeslerde hayvan kalmaması vizyonuna doğru atılan bu gerçek adımı görmekten memnuniyet duymaktadır. Hayvanların doğaya salınmaya uygunluğuna ilişkin her türlü değerlendirme sıkı ve dikkatli olmalı ve her bir hayvanın refahı her şeyden önemli olmalıdır. Doğaya geri gönderilemeyecek olanlara uygun bir barınakta ömür boyu mümkün olan en iyi bakım sağlanmalıdır.”
Hayvan hakları savunucuları bu adımı olumlayarak Kosta Rika makamlarını, şimdi de ülkede kalan özel hayvanat bahçelerini kapatmak için alabilecekleri tedbirleri değerlendirmeye çağırdı.(Born Free)