Hizbullah Medya İlişkileri, İsrail güçlerinin bu sabah Hanin ve El-Teeri kasabaları arasındaki bölgeye hava saldırıları düzenlediğini iddia etti.
Yapılan açıklamada, saldırılarda uluslararası hukuka göre sivillere yaygın zarar verme potansiyeli nedeniyle yasaklanan parça tesirli silahların kullanıldığı belirtildi.
“Barbarca bir suç” olarak nitelendirilen bu son saldırının, İsrail’in hem Lübnan hem de Filistin halkına yönelik saldırgan eylemlerinin devamı niteliğinde olduğu belirtildi.
Açıklamada, son saldırının, İsrail ordusunun İslami Direniş savaşçılarıyla doğrudan çatışmaya girmekte zorluk çektiği bir dönemde gerçekleştiği vurgulandı.
İsrail güçlerinin Direniş gruplarıyla doğrudan çatışmak yerine hava bombardımanlarına başvurması, İsrail taktiklerinde stratejik bir değişikliğe işaret ediyor.
Açıklamada ayrıca, hastanelere ve ambulanslara saldırdığı için İsrail hükümetinin ABD tarafından askeri ve politik olarak desteklendiği vurgulanarak, İsrail hükümetinin eleştirildiği belirtildi. Açıklama, uluslararası toplumun ve insani yardım kuruluşlarının bu ihlalleri ele almada görünürdeki eylemsizliğinden endişe duyulduğu ifade edilerek sonlandırıldı.
Parça Tesirli Bombalar Nedir Ve Neden Yasaklanmıştır?
2010 yılından bu yana Küme Mühimmatları Sözleşmesi kapsamında 100’den fazla ülke tarafından küme mühimmatlarının kullanımı, transferi, üretimi ve stoklanması yasaklanmıştır. Bazı ülkeler Sözleşmeye katılmayı kabul etmemiş ve bu anlaşmayı imzalamayı reddetmiştir.
Bu ülkelerden biri olan ABD, bu mühimmatların ölümcül sonuçlarını görmezden gelerek Ukrayna’ya misket bombası göndermekte ısrar ediyor.
İHİÖ Beyaz Fosfor Kullandığını Rapor Etmişti
İnsan Hakları İzleme Örgütü (İHİÖ), İsrail işgal güçlerinin geçen yıl 10 ve 11 Ekim tarihlerinde Gazze ve Lübnan’a düzenlediği saldırılarda beyaz fosfor kullandığını doğruladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, beyaz fosforla ilgili soru-cevap yazısında, İsrail işgal güçlerinin Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında fosfor kullanmasına ilişkin endişelerini dile getirerek, bunun siviller açısından ciddi ve uzun vadeli riskler oluşturduğuna dikkat çekti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü bu iddiaları, Lübnan ve Gazze’den alınan ve işgal altındaki Filistin-Lübnan sınırındaki iki kırsal bölge ile Gazze Şehri limanı üzerinde topçu ateşiyle atılan beyaz fosforlu bombaların çok sayıda patlamasını gösteren video kanıtlarıyla destekledi.
Çok Yönlü Kullanıma Sahip
İşaretleme, sinyal verme ve gizleme veya yanıcı silah olarak kullanma gibi ikili kabiliyete sahip olan beyaz fosfor, bireylerde ciddi yanıklara neden olabilir ve çevredeki yapıları, tarlaları ve diğer sivil nesneleri tutuşturabilir.
İHİÖ’ye göre Dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olan Gazze’de beyaz fosfor kullanımı, sivillere yönelik tehlikeyi önemli ölçüde artırmakta ve sivillerin gereksiz yere tehlikeye atılmasını yasaklayan uluslararası insancıl hukukun ihlali anlamına gelmektedir.
Uluslararası hukuk fosfor kullanımını açıkça yasaklamaktadır ve bu tür eylemler işgalci güçler tarafından ihlal olarak kabul edilmektedir. Sivil alanlarda hava yoluyla atılan yangın çıkarıcı silahlar kullanılarak yapılan saldırıların Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi’nin (CCW) Protokol III’ü uyarınca yasaklandığını belirtmekte fayda var.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölüm Direktörü Lama Fakih, ” Beyaz fosfor, yoğun nüfuslu kentsel bölgelerde havaya karıştığında doğası gereği ayrım gözetmeyen bir maddedir; binaları tutuşturabilir ve sivillere ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle Beyaz fosfor, yoğun nüfuslu sivil bölgelerde kullanıldığında, dayanılmaz yanıklar ve uzun süreli acı çekme riski yaratıyor.” dedi.
Kimyasal Özellikler
Beyaz fosfor yanıcıdır (oksijene maruz kaldığında tutuşur) ve ciddi derecede ölümcül bir kimyasaldır. Yanıcı reaksiyon hafif, yoğun beyaz duman ve yaklaşık 815°C’lik ısı üretir.
Beyaz fosfor insan etinde yüksek oranda çözünür ve kemiklere kadar inebilen ölümcül termal ve kimyasal yanıklara neden olur.
Doğrudan temas son derece dayanılmazdır ve iç organlarda uzun süreli hasar bırakabilir. Buharını solumak bile trakeada ciddi iltihaplanmaya neden olabilir.
Uluslararası Hukukta Sivil Bölgelerde Kullanılması Kesin Yasak
Uluslararası hukukta yangın çıkarıcı silahlar kategorisine giren beyaz fosfor bombalarının kullanımı, 1980 Konvansiyonel Silahlar Hakkında Sözleşme’nin (İsrail’in de imzacısı olduğu) III. Protokolü’nün 2. maddesiyle düzenleniyor.
Madde 2.1’de beyaz fosfor bombalarının sivillere ve sivil yapılara karşı kullanılmasının kesinlikle yasak olduğu belirtiliyor.
Ayrıca Madde 2.2’de, sivillerin yoğun olduğu bölgelerde bulunan herhangi bir askeri hedefe hava saldırısı düzenlenmesinin de kesinlikle yasak olduğu belirtilmektedir.
Daha Önce de Kullandı
İsrail işgal güçleri uzun süredir uluslararası insancıl hukuku ihlal ederek sivillere karşı çeşitli uluslararası yasaklı silahlar kullanmaktadır.
İsrail işgal güçleri 2006 yılında Lübnanlı sivillere, 2008-2009 yıllarında Gazze’deki Filistinli sivillere ve 2014 yılında tekrar Gazze’deki sivillere karşı beyaz fosfor bombaları kullandı. Her üç savaşta da “İsrail” aydınlatma amaçlı fosfor bombası kullandığını iddia etti. (Al Mayadeen)