Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlatan Fernas Madencilik İşçileri, Ankara’nın girişinde polis ekiplerince engellendi. Olay yerine gelen muhalefet milletvekilleri, çeşitli görüşmelerin ardından madencileri otobüsle TBMM’ye götürdü. Soma’dan Ankara’ya iş güvenliğindeki eksiklikler ve düşük ücretleri protesto etmek için yürüyüş başlatan Fernas Madencilik İşçileri Ankara’nın girişinde polis ekiplerince engellendi. Madenciler, yalın ayaklarla beklemeye başladı. Daha sonra CHP, DEM Parti, EMEP ve İYİ Partili milletvekillerinin gelmesiyle madencilerin Ankara’ya girişi sağlandı. Madenciler, muhalefet milletvekilleriyle beraber iller arasında kullandıkları otobüsle TBMM’ye gitti.
Mecliste CHP, TİP VE DBP tarafından karşılanan işçilere partilerden destek mesajları verildi.
Manisa’nın Soma ilçesinde AKP’li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan madenciler, Meclis’e geldi. İşçiler, DEM Parti, CHP ve TİP milletvekilleri tarafından karşılandı. İşçiler, milletvekilleriyle birlikte Meclis Basın Kapısı önünde açıklama yaptı. İşçiler, ayakkabılarını çıkartarak açıklamaya katıldı.
TİP’li Ahmet Şık: AKP Bir Patron Devleti Kurma Sürecini Tamamlamıştır
AK Parti’ye yönelik eleştirilerini sıralayan Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Bu arkadaşlarımızın çalıştığı madenin sahibi bir AKP milletvekili. Bir AKP’li vekilin sahip olduğu bir iş yerinde bu arkadaşlarımız önlenebilir nedenlerle bir katliam olmasın diye direniyorlar. O katliamın ardından geride bıraktıkları ailelerine ‘fıtrat’ diye açıklama yapılmasın diye direniyorlar. İnsani koşullarda emeklerinin karşılığı bir ücret almak istiyorlar. Türkiye’nin özetidir aslında bu arkadaşların direnişi. O AKP’li vekil Meclis’te yapılacak bir yasa tasarısı görüşmesinde güya işçi ve emekçiler için oya kullanacak. AKP bir patron devleti kurma sürecini tamamlamıştır. Mevzu artık yoksullar ve bir avuç zenginin rantı üzerinden dönecek bir mücadeledir” şeklinde konuştu.
Karaca: Halk Düşmanlığını Göstermek Mücadelemizin Parçası
Meclisin açılmasından bu yana geçen sürede, temel faaliyetlerinin işçi sınıfının çıkarları için olduğunu vurgulayan EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca hem Fernas işçileri hem de meclise gelecek tüm işçiler için şunları söyledi: “Ülkenin neresinde bir hak mücadelesi varsa orada olmaya, oranın sesini de meclise taşımaya gayret ettik. Elbette, sermaye sınıfının çıkarları için organize edilmiş bir yapının içinde, onun tam karşısında duran işçilerin ve emekçilerin sesi ve taleplerini ileri sürmek bir mücadele istiyordu. İşçilerin yaşamının ve yaşadıklarının bir hiç olarak kabul edildiği, hesaba yalnızca daha çok kâr ve sömürü için dâhil edildiği bir ideolojik aygıt içerisinde, bu hak ve talepleri kabul ettirmenin kolay olmayacağını biliyorduk. Tıpkı işçileri yok saydıkları gibi onların vekillerinin sözünü de yok sayacaklardı. Bu nedenle verdiğimiz soru önergelerine cevap verilmesini ummak, saflık olurdu. Yine de “milletin vekili” sıfatıyla o koltuklarda oturan ancak tek işi işçilerin her gün daha çok sömürülmesi için el kaldırmak olan bir topluluğun sahtekârlığını ortaya dökmek, çelişkilerini daha çok gün yüzüne çıkarmak, işçi düşmanlarına çeşitli sebeplerle oy vermiş halka bu örtülü düşmanlığı daha çok göstermek mücadelemizin önemli bir parçası.”
Desteklemeye Devam Edeceğiz
CHP olarak madencilere desteklerinin süreceğini belirten CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “İşçiler örgütlü olmak istedikleri için işlerinden edildi. Bu madenin sahibiyle görüşme sağlayamadılar. Hakça yaşayabilecekleri bir ücret istiyorlar. İş güvenliği tedbirlerinin sağlanmasını istiyorlar. Soma’da daha önce yaşadığımız acı tecrübeler var. İşçilerin sesine kulak verilmeli. Biz CHP olarak işçilerimizin yanındaydık, yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer ise, “Yine bir hak arayışı ile karşı karşıyayız. Bu insanlar ayakları çıplak şekilde Meclis’e kadar yürüdüler. Talepleri çok net ve haklı talepler. İnsan onuruna uygun bir ücret istiyorlar. Türkiye’de en çok ölümlerin olduğu iş kolunda iş güvenliği istiyorlar. Sendikal örgütlenme istiyorlar. Peki, iktidar sahipleri neden korkuyorsunuz? Türkiye’nin her yerinde bir hak arayışı ile karşı karşıyayız. İnsanlar Anayasa’dan kaynaklı haklarını arıyorlar. Biz onların haklı taleplerine arabulucu olmak istedik ancak olumlu sonuç alamadık. İşçiler haklarını alana kadar seslerini duyurmaya devam edeceğiz. Bu mücadelelerini desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
CHP’li Deniz Yavuzyılmaz: AK Parti milletvekilinin yaptığı haksızlığı düzeltebilmek adına 43 madencimiz şu anda TBMM’de AK Parti’ye madencilerin sesini duymasıı çağrısında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, açıklamasında şunları kaydetti: “Bugün burada Soma’dan TBMM’ye kadar çıplak ayakla gelen madencilerimizin haklı tepkilerini dile getirmek için bir arada bulunuyoruz. AK Partinin kendi yarattığı ekonomik krizi bahane ederek kendi şirketinde çalışan madencilerin haklarını vermeyen bir AK Parti milletvekilinin yaptığı haksızlığı düzeltebilmek adına 43 madencimiz şu anda TBMM’de. Ankara’ya gelirken önleri kesildi ve kendi iradelerini temsil eden bu mekâna girişleri engellenmek istendi. Ancak muhalefet milletvekilleri hızla yanlarına giderek bu engeli hep birlikte kaldırdık. Madenci kardeşlerimiz burada tüm partilerin grup başkanvekilleri ile görüşerek taleplerini iletecekler. Bu madencilerin çığlığını tüm siyasi partiler ve özellikle AK Parti duysun. Bu sorun çözülsün.” (ANKA–MA)