Sekiz yaşındaki kız çocuğu Narin Güran cinayetindeki skandallar göze batmaya başladı. Bir yandan dosyada gizlilik kararı verilip sonra iktidar medyası eliyle çarşaf çarşaf ifade yayınlanması, Jandarmanın delil toplamdaki özensizliği ve köy muhtarı ile olan ilişkilerinin görevi gölgelemesi, savcılık soruşturmasının esas yönelik olmak yerine magazin ayrıntılara odaklanması ve soruşturmayı sürekli genişleterek failden uzaklaşması gibi konular her geçen gün daha fazla sorgulanmaya başladı. Bu ve buna benzer yanlışlara ilişkin görüş beyan eden uzmanlar ise hem soruşturmanın yanlışlıklarını hem de tavşantepe ve ailenin hedef saptırma, delil yok etme gibi konulardaki profesyonelliği sorguluyor. Bunlardan birisi olan eski İnterpol Daire başkanı ve suç dedektifi, Jandarmanın soruşturma yöntemlerine ve savcılığın soruşturmayı yönetme biçimine dair bir dizi eleştiride bulundu.
Sözcü Gazetesinden Saygı Öztürk’e konuşan Mustafa Aydın, şunları kaydetti: “Bu olayın en ilginç tarafı, daha hazırlık soruşturması sırasında alınmış ifadelerin yer yer basına sızdırılmış olmasıdır. Özellikle ölümle sonuçlanan olaylarda soruşturma başlarken gizlilik son derece esastır. 8 yaşındaki bir çocuğu niye öldürürler, neden öldürürler? Bulunduğu çevre, çocuğun ilişkileri, çocuğun cinsiyeti bizi cinayetin asli failine yaklaştıran önemli olan başlıca donelerdir.
Sorular Dosdoğru Yerine Oturmalı
Bunları da üzerinde soruşturmanın iyi bir istihbarat çalışmasıyla koordine olması gerekir. Bunları anlamadan, dinlemeden rastgele insanları sorguya çağırarak kendi elinizle olayı kasten değil ama kopartmaya ya da faile yaklaşan yolda inkıtaya uğramaya neden oluruz. Onun için bir numaraya, “Bu maktul niçin öldürüldü” sorusunun cevabı dosdoğru yerine konulmalı. Bu cevap yaklaşık olarak belirlendiği zaman faile giden yol kısalır.
Tavşantepe köyünün insanları, inançları, gelenekleri, sosyal yapıları, etnik faktörler vesaire her şey soruşturmacı için dar bir alan sayılır. Bu dar alanda eğer Narin’in öldürülme sebebi üzerinde istihbari mahiyette durulmuş olsaydı çok önemli bilgilere ulaşılırdı.
Aydın “Sorgulama, kolluğun en zor, meşakkatli, yorucu hizmetidir. Sorguya nereden başlanacağını iyi bilmek lazım. Sorguya asli fail olduğunu düşündüğünüz birisiyle başlamamalısınız. Detaylardan girerek başlamalısınız. Çünkü detayların çelişki yaratma şansı yüksektir. Bu çelişkiler asli failin aleyhine tecelli eder ve sağlıklı bir yüzleştirme ile de fail şansını çoğaltırsınız. Orada ailesel, çevresel ve hatta bölgesel koordineli bir güç birliği var.
İstihbaratla Koordine Edilmesi Gerekirdi
Narin’in cinayeti iki konudan birisidir mutlaka: Biri cinsel taciz, istismar buna benzer bir hareket söz konusu olabilir. Bu tacizi yapan kişinin aile içinde olması gerekiyor. Neden? Çünkü bu çocuk böyle bir tacize, istismara uğramış, öldürülme nedeni buysa, bunu gerçekleştiren fail aile dışında ise onun da o töre gereği olarak ortadan kaldırılması gerekirdi. O zaman bu kadar saklı ve gizli bir şey olmazdı. Bu aile içinde olmuş bir hareketse gizlenme nedeni ondan kaynaklanır, bu da Narin’in öldürülme sebebi olur. Diğer kuvvetli bir husus. Çocuğun büyükler arasındaki uygunsuz bir olayın şahidi olması nedeniyle delillerin ortadan kaldırılmasına yönelik işlenmiş bir cinayet olduğunu düşünebiliriz. Soruşturmanın önce ölüm nedeni üzerinde yoğunlaşması ve istihbaratla koordine edilmesi gerekirdi. O zaman köylüden rahat günlük konuşmaları arasına sızdırılmış elemanlarla bilgiler çok detaylıca alınabilirdi diye düşünüyorum.”