“Stop croisières BZH” ve “Extinction Rebellion” kolektifleri tarafından organize edilen çevreci korsanlar taburu, Concarneau’da bir filtreleme barikatı kurarak kruvaziyer yolcularını getiren tekneleri engelledi.
206 metre uzunluğunda ve 1.200 kişiyi – 700 yolcu ve 447 mürettebat üyesi – ağırlayabilen “Seven Seas Voyager” adlı devasa kruvaziyer gemisi, yanaşma planından vazgeçmek zorunda kaldı ve açık denize geri çekildi.
“Bugün kruvaziyer yolcuları Concarneau’ya yanaşmadı,” diye sevindi bir korsan, Ouest France’a verdiği demeçte. “Bizim için bu bir başarı çünkü lüks kruvaziyer gemilerine karşı mücadele ediyoruz. Bunun ekolojik bir saçmalık ve sosyal eşitsizliklerin sembolü olduğunu düşünüyoruz. Savunduğumuz turizm bu değil. Bu geminin limanlara geçişine karşı Bretagne’de mücadele edeceğiz.”
Hatırlatmak gerekirse, 14 günlük bir kruvaziyer yolculuğu, yolcu başına dört ton CO2 salımı yapıyor. Karşılaştırıldığında, bir Fransız bir yılda ortalama sekiz ton salım yapıyor. Ulaşım ve Çevre adlı STK’nın 2022 yılına ait bir çalışmasına göre, 318 Avrupalı kruvaziyer gemisi, dokuz ton kükürt oksit salımı yapmış. Bu, bir milyar arabanın salımından daha fazla!
Bazı büyük kruvaziyer gemileri, tek başına büyük bir batı metropolünden daha fazla kirletiyor. Royal Caribbean şirketi tarafından geçen yaz başlatılan “The Icon of the Seas” gemisini ele alalım: 365 metre uzunluğunda, 20 katlı. Eğer yatay olarak yerleştirildiğinde Eiffel Kulesi’nden daha uzun ve Titanik’ten beş kat daha büyük. Bu devasa gemi 250.000 ton ağırlığında ve “dünyanın en büyük kruvaziyer gemisi” olarak tanımlanmıştı ve 7.600 yolcu ve 2.350 mürettebat üyesi taşıyabiliyor, yani neredeyse 10.000 kişi!
Bu kruvaziyer devrimi ekolojik bir delilik. Böylesine büyük bir geminin motorları, günde 250.000 litreye kadar yakıt yakabiliyor. “Bu gemiler, şehirler kadar yakıt tüketiyor. Konteyner gemilerinden çok daha fazla enerji tüketiyorlar ve düşük kükürtlü yakıt bile kullansalar, karayolu dizelinden 100 kat daha kötü,” diye açıklıyordu bir kaptan, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği bir röportajda. Bu yüzer şehirleri ikmal etmek için gereken karayolu trafiği ve kargo taşımacılığını da hesaba katmak gerekiyor.
Bu kruvaziyer gemileri, hava kirliliği, kıyı şehirlerinde emlak spekülasyonu, kıyıların zarar görmesi ve yerel yaşam biçimlerinin yok olması gibi sorunlara neden olan kitlesel turizm ekonomisinin bir parçasıdır. 2021 yılında, hatta çok turistik olan Venedik bile, şehir merkezinde kruvaziyerlere yasak getirmek zorunda kalmıştı.