Cengiz Holding’e ait ETİ Maden AŞ’nin, Arhavi’de 10 köyü kapsayan 1930 hektarlık alanda yapmak istediği maden projesine karşı Arhavi halkı MAPEG önünde bir araya geldi. Açıklamaya CHP’li vekiller Sibel Suiçmez, Uğur Bayraktutan, Utku Çakırözer, Ömer Fethi Gürer, Seyit Torun, Okan Konuralp, Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi İlknur Başer ile SOL Parti Meclis Üyesi Sercan Dede ve çok sayıda Artvinli yurttaş katıldı.. Açıklama esnasında “Cerattepe bizimdir, bizim kalacak”, “Katil şirket, Arhavi’den defol” sloganları atıldı
Açıklamada konuşan Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, “Türkiye madencilik bağlamında ciddi bir kuşatma altında. Aslında bütün doğal varlıklarımızla ilgili bunu kolayca söyleyebiliriz. Ancak uluslararası şirketlerin Türkiye’deki maden sahalarını çok cüzi fiyatlara kapattıklarını biliyoruz. Üretilecek olan her değer bu ülkenin geleceğinin yüzde 98’sinden fazlası yurtdışındaki şirketlerin kasalarına gitmektedir. Kazdağları, Cerattepe ile ilgili epey bilgiyi biliyoruz.
TEMA bir çalışma yaptı ve 29 ilin maden haritalarını ortaya koydu. 29 ilin yüzde 67’si madene ruhsatlı. Haritalarda görülmeyen ancak şirketlerin kolaylıkla maden arama yapabildiği kısaca bütün yurt sathı her türlü maden aramaya açık” dedi. EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Arhavili, Ardanuçlu, Hopalı, Artvinli hemşerilerim onlara buradan seslenmek istiyorum. Onların şahsında tüm Türkiye’deki işçi ve emekçilere seslenmek istiyorum. Edirne’den Hakkâri’ye, Artvin’den Muğla’ya bu ülkenin zenginliklerini ve doğasını birleşerek; köy köy, kent kent, fabrika fabrika birleşerek bu sorundan kurtarmak zorundayız” diye konuştu.
Bütün Yurt Sathı Her Türlü Maden Aramaya Açık
Kurdoğlu, “Türkiye madencilik bağlamında ciddi bir kuşatma altında. Aslında bütün doğal varlıklarımızla ilgili bunu kolayca söyleyebiliriz. Ancak uluslararası şirketlerin Türkiye’deki maden sahalarını çok cüzi fiyatlara kapattıklarını biliyoruz. Üretilecek olan her değer bu ülkenin geleceğinin yüzde 98’sinden fazlası yurtdışındaki şirketlerin kasalarına gitmektedir. Kazdağları, Cerattepe ile ilgili epey bilgiyi biliyoruz. TEMA bir çalışma yaptı ve 29 ilin maden haritalarını ortaya koydu. 29 ilin yüzde 67’si madene ruhsatlı. Haritalarda görünmeyen ancak şirketlerin kolaylıkla maden arama yapabildiği kısaca bütün yurt sathı her türlü maden aramaya açık” dedi.
Artvinlinin karşı olmasının sebepleri olduğunu ifade eden Kurdoğlu, “Artvin’den, Trabzon’dan en son İliç’ten biliyoruz tarumar edilmiş bir doğa var. Buraların rehabilite edildiği de yalan. Asla rehabilite edilmesi söz konusu değil. Dördüncü sınıf madenlerin rehabilite edildiği tek saha yok. Bunu Doğa Bilimi eğitimi almış biri olarak söylemek isterim” diye konuştu.
Bir Sömürge Olarak Yapılan Madenciliğin Ülkeye Tek Bir Faydası Yok.
Evrensel Gazetesinin haberine göre Türkiye’de çok sayıda çok uluslu şirketlerin olmasının da sebepleri olduğunu ifade eden Kurdoğlu, “Çevre kaygısı gütmeden bizde madencilik yapılıyor, sonra işçi ücretleri son derece düşük ve onların çalışma koşulları da son derece kötü. Kısaca bir sömürge olarak yapılan madenciliğin, madenin çıkarıldığı ülkeye tek bir faydası yok. Bir tek madeni alıp kendi ülkesine götürene faydası var” dedi.