Türkiye’nin hem turizm bölgesi hem de çok değerli orman arazileri olan Yeşille mavinin birbiri ile buluştuğu Güney Egenin bir çok sahili saldırı altında. Talan yolu ile iktidarın çevresinde bir kapitalist sınıf oluşturma anlayışı ekseninde doğal yaşam açısından son derece değerli alanlarda yapılaşma projeleri dolu dizgin sürüyor. Bu saldırının yoğunlaştığı yerlerden birisi de Muğla. MUÇEV adı ile İktidarın doğal katliamlarında eli konumundaki kuruluş aracılığı ile bu kuruluş adeta şirket gibi sahilleri işgal ederken diğer yandan da liman genişletme vb. projeler ile sahillerde yapılaşmanın önünü açıyor. Ancak bu kente yönelik saldırı sadece bu kuruluş ile yürütülmüyor. Turizm rantı yüksek olan Marmaris ve Bodrumda yandaş şirketler de sahilleri çeşitli şekillerde talan etme yolunda. Marmaris’te geçen yıllarda yaşanan mega yangınlarla harap olmuş doğaya diğer darbelerde özel şirketlerden geliyor. Marmaris’te yaşanan Simpaş Skandalı yetmiyormuş gibi Marmaris’in el değmemiş koylarına da göz dikiliyor
Ucube ÇED Değildir Kararı
Marmaris’in özel tur kapsamında olan ve bugüne kadar olabildiğince yapılaşma dışında tutulan Karacasöğüt Koyu, Kaleönü mevkiinde Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen “Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi” bölgenin doğasını savunmaya kendini adamış Marmaris kent konseyinin duvarına çarptı. Marmaris kent konseyi doğal yaşama büyük zararları dokunacak bu projeye hem protestoları, hem belde halkını projeye yönelik örgütlemeye yönelik çabalarıyla, hem de hukuk yolu ile engelleme mücadelesi veriyor. Ancak bu mücadele son dönemlerde iyice göze batan usulsüz ÇED raporları ile sekteye uğratılmaya çalışılıyor.
Söz konusu proje için birinci dereceden arkeolojik SİT alanı olması, dahası tam ormanın ortasına kama gibi saplanacak iskele ve konaklama tesisine ÇED gerekli değildir raporu verilmesi yetmezmiş gibi şaibeli olma şüphesi uyandıracak biçimde ÇED gerekli değildir kararının iptali için açılan mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi de ÇED kararı verilemeyeceğini ortaya koyan onca şeye rağmen ÇED gerekli değildir kararının uygun olduğu yönünde görüş bildirdi.
Bilimsel Olmayan “Bilimsel” Görüş
Marmaris Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada bu karar eleştirildi “Çevre Mühendisi Doçent Dr. Serkan Eker, Orman Mühendisi Öğr. Gör. Gürkan Demiröz, Biyolog Doçent Dr. Ademi Fahri Pirhan, Hidrobiyolog Öğr. Üyesi Dr. Levent Yurga, İnşaat Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Afşin Erdoğan, Arkeolog Şükrü Koçak, Hirdojeolog Adnan Pir, Harita Mühendisi Hüseyin Ökten ve Su Ürünleri Prof. Dr. Ali Yıldırım Korkut’tan oluşan bilirkişi heyeti dava dosyasına sundukları raporda “ÇED Gerekli Değildir” kararının uygun olduğu yönünde oy birliği ile görüş bildirdiler. İşte tuz koktu dememizin asıl nedeni burasıdır. Zira marina projesini uygun buldukları alan ekteki haritadan göreceğiniz üzere 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalmaktadır. Yani olumlu görüş verilen Global Marin projesinin denizel bölümünün tamamı 1. Derece arkeolojik sit alanı içerisindedir. Proje alanının orman, doğal sit, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alması da bilirkişi heyetinin olumlu görüş vermesini engelleyememiştir.” Denilerek kararın hiçbir hukuki ve bilimsel dayanağı olmadığını gösteriyor açıklama da şu görüşlere yer veriliyor.
Arkeolojik SİT alanı Olması Danıştay İçin İptal Nedeni
“Kaldı ki Danıştay 4. Dairesi’nin MUÇEV Marina için verilen ÇED olumlu kararını projenin sadece bir bölümü 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığı için iptal ettiğini vurgulamak gerekir. Danıştay’ın iptal kararına karşın bilirkişi heyetinin olumlu kanaat bildirdiği projenin tamamının Danıştay kararına konu 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer aldığını görmezden gelmelerini esefle karşılıyoruz. Bu nedenle bilirkişi raporuna itiraz ederek yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulmasını Mahkemeden talep edeceğiz. Öyle görünüyor ki hem akademik çevrelerde hem de hukuk dünyasında bu bilirkişi raporu tartışılmaya, bilimsel tarafsızlıktan uzak raporlar arasında anılmaya devam edecektir.” (Haber Merkezi)