Zenginlerin daha zengin yoksulların ise ne yaşar ne yaşamaz arasında tutulduğu, enflasyon düşüyor masalları ile perakende tekellerinin keyfine terkedilen emekçiler, memurlar ve emekliler İMF Kredisi alınmayan ama İMF denetiminde olan 2025 Bütçesinde iyice soluksuz bırakılacak. 14.4 trilyon olarak öngörülen 2025 bütçesinin vergi geliri hedefi 11 trilyon 139 milyar lira. Bu yıla göre artış yüzde 50! Yükü emekçilerin sırtında olacak. Çoğunluğunu emekçilerin ödediği KDV, banka ve şirketlerin ödediği kurumlar vergisinin 3 katı olacak, neredeyse tamamını bordro mahkûmu emekçilerin ödediği gelir vergisi ise 1.5 katı!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe’de 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreni’nde “bütçe giderlerinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağını” söyledi. Yılmaz bütçe açığının GSYH’ye oranının ise yüzde 3,1 olarak öngörüldüğünü açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025 bütçesinden en fazla ödeneğin 2 trilyon 181 milyar TL ile eğitime ayrılacağını açıkladı. Ancak bu söylem gerçekle örtüşmüyor eğitime ayrılan payla okullarda temizlik yine yapılamayacak ve öğrencilerin enfeksiyonlara maruz kalması, aç karnına okula gitmesi önemsenmiyor. Kısacası bütçe toplumu, zayıf olanları değil güçlüleri kollayan ve mantık olarak tipik İMF programı olan kemer sıkmaya dayanıyor. Halka bütçe ayrılmazken Savunma ve Diyanete rekor bütçeler ayrılması dikkatlerden kaçmadı.
Müteahhit İhya Olmaya Devam Edecek
Asgari ücret artışı yüzde 25’le sınırlandı. Söz konusu oran bütçe detaylarındaki asgari ücret vergi muafiyetinden açığa çıktı. Çiftçilerin ürün fiyatına, yüzde 17.5’lik hedeflenen enflasyona göre artış yapılacağı ilan edildi. Buna karşılık faiz ödemesindeki artış yüzde 55 oldu; 2025’te 1 triyon 950 milyarlık faiz ödemesi yapılacak.
Ücretlilere, çiftçiye ‘cimri’ davranan bütçeden müteahhide bolca kaynak aktarılacak. 2025 yılında şehir hastaneleri müteahhidine 104.6 milyar TL, köprü ve otoyollara 94.6 milyar TL, Avrasya Tüneli’ne de 3 milyar TL garanti ödemesi yapılacak. 2.8 trilyon TL’lik vergiden muafiyet, istisna, teşvik adı altında vazgeçilecek.
IMF Kredisiz İMF Bütçesi
Aylık ortalamalara göre enflasyonun yüzde 60’ın üzerinde olacağını TÜİK’in bile kabul ettiği bir yılın ardından ücret, çiftçinin ürünü, maaşlar sadece yüzde 15 ile 25 arasında zam görecek. IMF heyetinin 11 Ekim 2024 Türkiye raporundaki “Kemer sıkmaya devam, asgari ücrete hedef enflasyona göre zam yapılmalı” diyen ruhu bütçede!
Aslan Payı Diyanet ve Savaş Sanayiine
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 bütçesi, 130.1 milyar TL olarak belirlendi. Devasa bütçesi ile Diyanet; içişleri, dışişleri, enerji ve tabii kaynaklar, kültür ve turizm, sanayi ve teknoloji ile ticaret olmak üzere toplam 6 bakanlığı geride bıraktı.
Bütçeden savunma harcamaları için ise 913.9 milyar TL ve iç güvenlik için 694.5 milyar TL ayrıldı Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) için ayrılan kaynak da dâhil edildiğinde” savaşa 1 trilyon 608 milyar TL ödenek tahsis edilmiş oluyor. Bu miktar 2023 bütçesinde 529 milyar, 2024’te yaklaşık 971 milyar TL idi. Böylece savaş bütçesi enflasyon dahil bir yılda yüzde 165 artmış oldu.
Eğitimin Yükü Velinin Omuzuna Binecek
Milli Eğitim Bakanlığına ‘aslan payı’ diye duyurulan devede kulak kaldı. Bütçenin yüzde 80’i personel giderlerine gidecek. Kalan kısım öğretmen açığı, temizlik ve güvenlik sorunlarıyla boğuşan okulların yaralarına pansuman olmayacak. Eğitim İş Başkanı Kadem Özbay, bu bütçeyle eğitimin yükünün velilerin omuzuna daha fazla yıkılacağına dikkat çekti.
38 Kuruşla Güya Kadın Güçlenecek
Evrenselden Elif Turgut’un haberine göre Ülkede kadın cinayetleri çığ gibi çoğalırken, bütçede ‘Kadının güçlendirilmesi’ için ayrılan pay 5.9 milyar lirada kaldı. ‘Kadının güçlendirilmesi’ için ayrılan kaynak her bir kadın için günlük 38 kuruş anlamına geliyor. ‘Ailenin korunması ve güçlendirilmesi’ için ayrılan pay ise bunun 3 katı.