Kasım 2034 ve bir haftadır aralıksız yağmur yağıyor. Sağanak yağışlar İngiltere’nin hiç görmediği kadar şiddetli ve süper bir fırtına güneybatıyı kasıp kavuruyor. Nehir kıyıları Pennines boyunca yeniden taşmış ve Thames Nehri kaldırımlara ve başkentteki evlerin içine sızmaktadır. Bir sonraki ay fırtınalar hiç dinmiyor. Şiddetli, muson benzeri yağmur devam ediyor.
World Weather Attribution grubu tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, İngiltere hava durumunun geleceği bu. Birleşik Krallık her beş yılda bir, alıştığımızdan yüzde 20 daha yağışlı aşırı yağışlarla karşılaşacak. Çalışmada yer alan bilim insanlarından Dr. Mark McCarthy, gelecekteki bu sağanak yağışları “sonsuz” olarak nitelendirdi.
University College London’da (UCL) Jeofizik ve İklim Tehlikeleri profesörü ve Hothouse Earth kitabının yazarı Bill McGuire: An Inhabitant’s Guide adlı kitabın yazarı olan McGuire, sürekli şiddetli yağışların geleceğin “kış mevsiminin imzası” olacağına inanıyor.
Prof McGuire şunları söyledi: “Özellikle ‘atmosferik nehir’ olarak adlandırılan koşullarda bir artış olacak ve şiddetli yağmur aynı bölgelerde günlerce aralıksız devam edecek.”
Küresel ısınmanın daha sıcak bir Britanya yaratacağını umanlar için daha sıcak bir iklimin aynı zamanda daha yağışlı bir iklim anlamına gelmesi mantıksız (ve belki de sinir bozucu) görünebilir.
Daha Sıcak, Daha Fazla Su Buharı, Daha Çok Yağış
McGuire, “Daha sıcak hava su buhar şeklinde daha fazla su tutabilir ve bu da yağışların artmasına neden olur,” diye açıklıyor. Geçtiğimiz yıl, küresel ortalama sıcaklık sanayi öncesi döneme kıyasla yaklaşık 1,5°C arttı ve bu durum daha da kötüleşecek: “Küresel sıcaklıktaki her bir derecelik artış için atmosferin su tutma kapasitesi yüzde 7 artıyor” diye ekliyor.
McGuire, “Daha sıcak hava su buharı şeklinde daha fazla su tutabilir ve bu da yağışların artmasına neden olur,” diye açıklıyor. Geçtiğimiz yıl, küresel ortalama sıcaklık sanayi öncesi döneme kıyasla yaklaşık 1,5°C arttı ve bu durum daha da kötüleşecek: “Küresel sıcaklıktaki her bir derecelik artış için atmosferin su tutma kapasitesi yüzde 7 artıyor” diye ekliyor.
İngiltere zaten yağışlı bir ülke. Bu yağışlı hava, daha sıcak iklimlerden su buharı topladığı için ağırlıklı olarak batıdan, Atlantik üzerinden geliyor. McGuire, “Buna daha fazla [ısı] eklemek, özellikle hava kütleleri İngiltere’nin güneybatısı, Galler, Pennines ve İskoç dağlarının yüksek kesimleriyle buluştuğunda daha fazla yağışı besleyecektir” diyor.
Gelecekteki yağışlı havamız sadece mevsimsel olmayacak, ancak yazlarımız şu anda olduğundan ortalama olarak daha kuru olacak. McGuire, “Yaz aylarında, sıcaklıklar yüksek olduğunda gelişen konvektif fırtınalarla [şiddetli yerel fırtınalar] ilişkili olarak daha kısa ömürlü sağanak yağış ve dolu yağması daha olasıdır” diyor.
Mini Güçlü Kasırgalar Sık Görülecek
Yağmurdan daha da endişe verici olan ise aşırı fırtına ihtimalinin artmasıdır. “Mini-tornadolar” olarak da bilinen süper hücre fırtınaları şu anda Birleşik Krallık’ta nadir görülmektedir. Merkezinde derin ve sürekli dönen bir yükselen hava akımı ile tanımlanırlar: McGuire, “Daha yüksek ortalama rüzgâr hızları, gelecekteki fırtınaların giderek daha fazla zarar verici olacağı anlamına gelecektir” diyor. “Süper hücre fırtınaları olarak bilinen büyük gök gürültülü fırtınalar yıl boyunca daha olası hale gelecek ve artan ani sellere neden olacaktır.”
Birleşik Krallık’ın tamamı bu aşırı fırtınalardan etkilenecektir ancak güney özellikle sıcak bir nokta olacaktır.
McGuire, “Konvektif fırtınalar her yerde etkili olabilir, ancak ülkenin en yüksek sıcaklıkları yaşayan bölgelerinde, yani güney ve orta İngiltere’de şiddetli olma olasılığı daha yüksektir” diyor.
Ekim ve Mart ayları arasında bir düzineden fazla fırtına Birleşik Krallık’ı art arda vurdu ve son iki yüzyılın en yağışlı ikinci dönemi yaşandı. Bu eğilimin devam etmesi muhtemeldir. World Weather Attribution raporu, iklim krizi olmasaydı, bu fırtınaların neden olduğu yağmur seviyesinin 50 yılda sadece bir kez meydana geleceğini ortaya koydu.
İngiltere’nin batısı hâlihazırda en çok yağış alan bölge, ancak bu durum daha da kötüleşecek. UCL’de İklim Bilimi Profesörü olan Chris Brierley, “Yağmur fırtınalarının çoğu batıdan geliyor; Göller Bölgesi’nde çok sayıda göl olmasının bir nedeni var” diyor. “İlk önce dağların tepelerine çarptığı için, fırtına hareket ettikçe etkisini azaltacaktır.”
Su Tedarikinde Sorunlar Olacak
Sürekli şiddetli sağanak yağışların etkisi Birleşik Krallık’ın su tedarikinde hasara yol açacak. Brierley, “Daha yoğun yağmur göreceğiz, bu nedenle yağmur fırtınaları daha fazla su boşaltacak, ancak aynı zamanda daha kuru yazlar da göreceğiz” diyor. “Bu da su tedarikçilerimizin zorlanacağı anlamına geliyor. Altyapıya yatırım yapılmaması durumu daha da kötüleştirecek çünkü fırtınalar daha fazla yüzey akışına neden olacak ve bu da yönetilmesi daha zor bir durum. Daha sıcak ve kurak yazlar ise yazın ihtiyacımız olan suyun daha az olması anlamına gelecek.”
McGuire, bunun sonucunda tarımın zarar göreceği konusunda uyarıyor. “Sürekli şiddetli yağmur, toprağın uzun süreler boyunca doygun hale gelmesi anlamına gelecektir. Bu da daha fazla yağmurun nehirlere ve yüzeye akarak selleri daha da kötüleştireceği ya da yüzeyde kalarak ekinlere büyük zarar vereceği anlamına geliyor.” Bu durumun çoktan başladığına işaret ediyor. Geçen yılki rekor yağışlar sayesinde buğday üretimi Kasım ayından bu yana yüzde 15 azaldı. Yağlı tohum kolza üretimi ise yüzde 28 oranında düşerek 80’li yıllardan bu yana en büyük düşüşü yaşadı.
Kentsel Alt Yapı Süper Yağışları Kaldıramayacak
Büyük şehirler ve kasabalar da zarar görecek. Suyu tutan kaldırımlar ve beton sayesinde fazla su doğal yollardan tahliye edilemeyecek. “Londra’daki gibi yapılaşmış çevreler suyu tahliye etmekte zorlanacaktır. Ne kadar çok araba yolu döşersek, su o kadar çok toprağa süzülemez” diyor Brierley.
Birleşik Krallık’ın yağışlı havası mevcut savunma sistemlerini zorlayacaktır. “Su akışını emmek için çıplak yamaçların yeniden ağaçlandırılması ve çiftçilere arazilerinin fazla nehir akışını tutmak için kullanılmasına izin vermeleri için ödeme yapılması da dâhil olmak üzere sel yönetiminde bir değişiklik yapılması gerekiyor” diyor. Şehirlerin de acilen yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söylüyor. “Kasaba ve şehirlerdeki sert yüzeyleri geçirgen yüzeylerle değiştirmeye başlamalıyız.”
Sağanak yağışlar devam ettikçe, mühendislik ürünü sel savunma sistemlerinin yapabileceği çok şey var. McGuire, “Yoğun yağmur ülke genelinde nehir taşkınlarını arttıracaktır,” diyor. “Savunmalar hızla yetersiz kalacaktır.” (İnews)