İzmir Barosu 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu Merkez Binası önünde gerçekleştirilen açıklamada basın metnini İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi Avukat Aylin Aras Öztürk okudu. “Bundan önceki 4 Ekimlerde, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. maddesinin uygulanması için mücadele ediyorduk. Şimdi ise uzun zamandır sokakta yaşayan hayvanlar üzerinden yürütülen nefret politikaları nedeniyle değişikliğe uğrayan yasanın maddelerinin iptali ve uygulanmaması için mücadele ediyoruz” diyerek sözlerine başlayan Öztürk, “2012 yılından beri, sokakta yaşayan hayvanları yok etmeyi defalarca deneyen, yurttaşın sesine kulak vermeyen iktidar, tüm itirazlara rağmen 2 Ağustos’ta adına Hayvanları Koruma Kanunu dedikleri ama başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların hapsini ve katlini öngören yasa değişikliklerini meclisten geçirdi” ifadelerini kullandı. Hayvanların hapsedilmesi ve belirli bir süre sonunda yuvalandırılamayan hayvanların ve yasaklı ırkların öldürülmesinin bir çözüm olmadığını söyleyen Öztürk, bu yöntemlerin bu ülkede geçmişte denendiğini ve hayvan popülasyonunun kontrol altına alınamadığını ekledi.
Hayvanları Düşmanlaştıran Ve Şiddeti Teşvik Eden Söylemlerinizden Vazgeçin
Öncelikle Anayasa Mahkemesi üyelerine seslenen Öztürk, “Açık bir şekilde Anayasa’ya aykırı olan bu yasa maddelerini daha fazla katliam yaşanmadan derhal iptal edin” dedi. İktidar başta olmak üzere tüm siyasi partilerin yürütme ve yasama organlarında görev alanlara seslenen Öztürk şu talepleri sıraladı: “Yaşamdan yana tavır alın, öldüren değil yaşatan yasalar yapın. Hayvanları düşmanlaştıran ve şiddeti teşvik eden söylemlerinizden derhal vazgeçin.
- Hayvanların aşılanıp, kısırlaştırılıp ve yerinde yaşatılmasını öngören Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesine geri dönün ve bu maddeyi uygulatın.
- Hayvanlara karşı işlenen suçların cezalarını arttırın, muhakeme şartını kaldırın, türlü işkencelerle hayvanları katleden canilerin caydırıcı cezalar almasını sağlayan yasalar yapın ki, sokaklarda hem hayvanlar hem biz insanlar rahatça dolaşalım
- Barınakların yalnızca tedavi ve rehabilitasyon merkezleri olarak kullanılmasını sağlayacak düzenlemeler getirin. Barınakları yeterli tıbbi imkânlara kavuşturup vaka yerinde acil müdahale yapabilecek nitelikte ambulans hizmeti sunmalarını, barınaklara bilinçli ve nitelikli personel istihdam edilmesini sağlayın.
- Tüm tür hayvanların hak ve özgürlüklerini koruyun, tüm hayvanlara karşı işlenen suçlarda sivil toplum kuruluşlarının ve baroların davalara katılma hakkını tanıyın.
- Hayvanları mal statüsünden çıkarın, üretiminin ve ticaretinin önüne geçin ve hayvan popülasyonunun artmasında en büyük etken olan üretim çiftliklerini derhal kapatın ve yasaklayın.
- Av turizmi adı altında izin verilen vahşete derhal son verin. Av ihalelerini iptal edin, nesli tükenmekte olan hayvanları koruma altına alın. Hayvanları doğal yaşam alanlarından koparan sirkleri, hayvanat bahçelerini, akvaryumları ve yunus parklarını, deney merkezlerini kapatın, hayvanlar üzerinde yapılan deneyleri derhal yasaklayın. Ve bu kurallara uymayanlara cezalar getirin.
- Örgün eğitim müfredatına hayvan hakları dersi ekleyin. Çocuklara hayvan sevgisi ve hayvan hakları bilincini arttıracak programlar geliştirin.
- Tüm topluma hayvanlarla bir arada yaşamayı öğreten, sosyal bilinci arttıran, hayvanların da en az insanlar kadar sokağın sahibi olduklarını kabul eden anlayışı besleyecek sosyal ve pedagojik çalışmalar yapılmasını sağlayan düzenlemeler yapın.
Yaşamdan Ve Yaşatmaktan Yana Olan Tavrımızdan Asla Vazgeçmeyeceğiz
Evrensel gazetesinin haberine göre Belediyelere de seslenen Öztürk, “Anayasa Mahkemesi’nde yasa değişikliğinin iptali görüşmeleri devam ettiği gibi yasanın uygulama yönetmeliği de henüz çıkmadı. “Bu nedenle yürürlükte olan yönetmelik kapsamında kısıtlı olan bütçenizi, sokakta yaşayan canların sağlığını göz önünde bulundurularak kısırlaştırma ve aşılama işlemlerinin kolay ve hızlıca uygulanmasına, hayvanların kısırlaştırma ve rehabilitesi için gerekli olan geçici bakım evlerinin uygun hijyen koşullarına getirilmesine ve sonrasında yönetmelik kapsamında canların sokaklardaki yerine geri bırakılmasına harcayın” ifadelerini kullandı. Son olarak yasa dışı uygulamaların tümünün takipçisi olacaklarını belirten Öztürk, “Tüm hayvanlar için sürdürdüğümüz mücadelemizden, yaşamdan ve yaşatmaktan yana olan tavrımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.