MEB’in açıkladığı örgün öğretim istatistikleri ardından CHP’li Dinçer, verdiği önergede yoksullaşan yurttaşın çocukları okula gönderemediğini ve AKP’nin çocukları ucuz işgücü olarak gördüğünü aktardı. MEB tarafından yayımlanan verileri aktaran Dinçer, “2022-2023 eğitim öğretim döneminde ortaöğretimde toplam 6 milyon 789 bin 681 öğrenci olduğu, ancak bu sayının 2023-2024 yılında 5 milyon 796 bin 881’e gerilediği görüldü. Ayrıca resmi liselerde öğrenci sayısının 4 milyon 208 bin 263’ten 4 milyon 159 bin 331’e, açık öğretim liselerinde 2 milyon 9 bin 480’den 1 milyon 75 bin 550’ye ve özel liselerde 571 bin 938’den 562 bine düştüğü görüldü” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde ekonomik krizin etkisiyle yoksullaşan vatandaşın çocuklarını okula gönderemediğinin altını çizen Dinçer, “Yoksulluk nedeniyle lise çağındaki çocuklarımız okul yerine ucuz iş gücünün kurbanı haline getirildi. Ara eleman sıkıntısının çekildiği ülkemizde, üniversite mezunlarının bu iş kollarında çalışmaması okları lise çağındaki çocuklara çevirdi. Yoksulluk çocuklarımızın eğitim hayatlarının sonlanmasına neden oldu” diye ifade etti.
Bakanlığın Çalışmalarını Sordu
Dinçer’in önergesinde yönelttiği sorular şöyle: Bakanlığınız tarafından yayımlanan verilerde görülen bir milyondan fazla öğrencinin eğitim hayatlarını neden sonlandırdıklarına dair bir çalışma yaptınız mı?
Yaptıysanız bu çalışma sonucunda hangi çıktılara ulaştınız?
Yapmadıysanız bu konuda herhangi bir araştırma/soruşturma yapmayı planlıyor musunuz?
Bakanlık olarak son bir yılda eğitim hayatına son veren/vermek zorunda kalan öğrencilerin yeniden okullarına dönmesi konusunda herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Geçtiğimiz yıl eğitim hayatına son verenler arasından kaç çocuğun istihdama katıldığına dair elinizde mevcut bir istatistik bulunmakta mıdır?